U deset godina četiri puta više kartica

Bez autora
Sep 26 2011

U Hrvatskoj je krajem lipnja ove godine bilo ukupno 9,07 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što je u odnosu na lipanj prošle godine 1,7 posto više. Podaci su to sa 12. međunarodne konferencije o tehnologijama, normama i primjeni čip kartica u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima SmartCard 2011, koja je počela u Opatiji. Debitne kartice banaka do kraja lipnja ove godine činile su 78,7 posto od ukupna broja kartica, kreditnih kartica banaka bilo je 10,3 posto, a kartica kartičnih kuća 11 posto. Vrijednost kartičnih transakcija hrvatskih banaka i kartičnih kuća do kraja lipnja ove godine bila je 54,1 milijarde kuna, što je oko 8 posto više nego u isto vrijeme lani, a obavljeno je 136,4 milijuna transakcija ili 10,5 posto više. Bankomata je 3836 ili 1,3 posto više nego lani, a u prvih šest mjeseci ove godine na njima je obavljeno 50,7 milijuna transakcija vrijednih ukupno 34,3 milijarde kuna.

U deset godina četiri puta više karticaU Hrvatskoj je krajem lipnja ove godine bilo ukupno 9,07 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što je u odnosu na lipanj prošle godine 1,7 posto više.

Podaci su to sa 12. međunarodne konferencije o tehnologijama, normama i primjeni čip kartica u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima SmartCard 2011, koja je počela u Opatiji.

Direktorica Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Mirjana Kovačić predstavila je rezultate istraživanja stanja i kretanja na kartičnom tržištu.

Debitne kartice banaka do kraja lipnja ove godine činile su 78,7 posto od ukupna broja kartica, kreditnih kartica banaka bilo je 10,3 posto, a kartica kartičnih kuća 11 posto.

Vrijednost kartičnih transakcija hrvatskih banaka i kartičnih kuća do kraja lipnja ove godine bila je 54,1 milijarde kuna, što je oko 8 posto više nego u isto vrijeme lani, a obavljeno je 136,4 milijuna transakcija ili 10,5 posto više.

Bankomata je 3836 ili 1,3 posto više nego lani, a u prvih šest mjeseci ove godine na njima je obavljeno 50,7 milijuna transakcija vrijednih ukupno 34,3 milijarde kuna.

U odnosu na 2000. broj kartica je povećan gotovo četiri puta, bankomata je gotovo pet puta više.

Konferencija je nastavljena izlaganjima o trendovima u regiji, sigurnosti mobilnog bankarstva i drugom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik